Badanie moczu pokaże, w jakim stopniu postarzało się nasze ciało

27 lutego 2018, 13:33

Naukowcy odkryli, że w miarę starzenia w ludzkim moczu rośnie poziom związku wskazującego na uszkodzenia oksydacyjne RNA. Ponieważ łatwo określić poziom tego markera, już wkrótce można by w ten sposób mierzyć, jak bardzo postarzało się nasze ciało i określać wiek biologiczny.



Trójczynnikowa osobowość słoni

22 lutego 2018, 11:30

Naukowcy z Uniwersytetu w Turku zbadali słonie pracujące przy wycince drzew w Mjanmie i stwierdzili, że ich osobowość manifestuje się za pośrednictwem 3 czynników: uważności, agresji i towarzyskości.


Lipidy z bardzo długimi łańcuchami zapobiegają zespołowi suchego oka

21 lutego 2018, 06:20

Lipidy o bardzo długich łańcuchach mogą zapobiegać zespołowi suchego oka.


FoxO – proteina kluczowa dla choroby zwyrodnieniowej stawów

15 lutego 2018, 10:31

Naukowcom z The Scripps Research Institute udało się wyjaśnić, dlaczego z wiekiem rośnie ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów. Ich odkrycie może przyczynić się do opracowania skutecznego leku na tę chorobę.


Mikrobiom skórny humbaków

15 lutego 2018, 07:02

Nowe badanie rzuciło nieco światła na mikrobiom skóry zdrowych humbaków (długopłetwców oceanicznych).


W mleku i wołowinie występują bakterie, które powiązano z reumatoidalnym zapaleniem stawów

31 stycznia 2018, 06:25

Szczepy bakterii występujące w mleku i wołowinie mogą być wyzwalaczem dla reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) u osób z grupy genetycznego ryzyka.


Sycylijska mafia powstała przez zapotrzebowanie na cytrusy podczas wojen napoleońskich?

30 stycznia 2018, 13:13

Wyniki najnowszego badania sugerują, że sycylijska mafia powstała przez rosnące zapotrzebowanie na cytryny i pomarańcze podczas wojen napoleońskich.


Menopauza pogarsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

29 stycznia 2018, 14:53

Menopauza pogarsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS).


W zapobieganiu rakowi morskie omega-3 są skuteczniejsze od roślinnych

29 stycznia 2018, 11:38

Kwasy omega-3 pochodzące z ryb zapobiegają nowotworom skuteczniej niż kwasy z roślin, np. z siemienia lnianego.


Białko POU6F2 reguluje grubość rogówki, a tym samym ryzyko jaskry

26 stycznia 2018, 11:14

Warianty genu kodującego pewne białko wpływają na grubość rogówki, a tym samym na ryzyko jaskry.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy